Този сюжет излиза на дневен ред покрай всяка ученическа ваканция:

...
 Този сюжет излиза на дневен ред покрай всяка ученическа ваканция:
Коментари Харесай

Който кръшка - ще си има работа с полицията

 Този сюжет излиза на дневен ред около всяка ученическа почивка: родителите „ икономисват “ на децата си по някой и различен образователен ден, с цел да удължат късата отпуска и да избегнат тапите по автомагистралите. И преди началото на сегашната почивка на летищата в Бавария полицията засече 20 фамилии, които са разрешили на децата си да кръшкат от учебно заведение. Полицаите в Нюрнберг да вземем за пример са открили 11 случая, в които родителите са предпочели да заминат по-рано в отпуска и заради това са изтеглили децата си няколко дни по-рано от учебно заведение – нормално под някакъв благовиден претекст или без пояснения. На летището в Алгой полицейските патрули са записали 10 сходни случаи. Семействата са били тествани на летището в четвъртък и петък преди началото на ваканцията и не са могли да показват записка за освобождение от учебно заведение, оповестява полицията. Това значи, че децата им отсъстват от учебно заведение без уважителна причина.
Полицията е подала тъжби против родителите в съответните педагогичен служби. Говорител на полицията посочи, че точно тези служби вземат решение дали на родителите да бъдат наложени парични санкции и какъв е техният размер. По закон санкцията може да доближи 2500 евро. В навечерието на ваканцията усилени полицейски инспекции е имало и по други летища.
 Детето върви ли на учебно заведение?
" Детето върви ли на учебно заведение? "

В Бавария неразрешеното неявяване от учебно заведение не е закононарушение, несъмнено, само че съставлява административно нарушаване. Ето за какво при поява на подозрение полицейските патрули по летищата изискват извинителни бележки. Ако родителите не показват подобен документ, полицията се обръща към съответните учебни заведения. Вече от години е ясно, че преди началото на всяка почивка доста родители позволяват на децата си да кръшкат от учебно заведение. В предишното основният претекст беше да се поудължи отпуската или да се избегнат тапите по автомагистралите, а в последно време все по-често една от аргументите е ценовата политика на авиолиниите, които първоначално и в края на всяка почивка подвигат цените на билетите.

Дали полицията в действителност би трябвало да се занимава с насърчаваното от родителите кръшкачество? Някои коментатори в Германия напомнят, че през предходната година служителите на реда са навъртели 22 милиона часа ексклузивен труд и че вероятно е по-разумно да се занимават със сигурността на жителите, а не с кръшкачите. Други обаче считат, че полицейските ограничения и санкциите против безотговорни родители са вярна превантивна мярка.
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР